За миг успяхме да хванем Samity – boss продуцента на Rice and Peace Records, между полетите му до Истанбул и Париж, само и само, за да ни открехне за новата си тава Katibim, която носи дълбока история в себе си и ще изригне на 16 юли 2021 г. през женевския лейбъл DubQuakе.

Как реши да създадеш тази песен, какво те провокира, как ти хрумна и има ли нещо по-специално като предистория в тази творба?

Katibim e много стара песен, която нося в спомените си от най-ранните ми детски години. А, години по-късно, открих че реално Artibella (в изпълнение на легендарния ямайски певец Ken Boothe – бел. ред.) е нейният реге вариант и преди няколко години, реших да създам версията, за едно участие в Истанбул което имах, естествено в доста по „steppers“ вариант.

Регето е мост между народите и е универсален културен език, а в тази песен ти решаваш да го демонстрираш! Как стана така че небезизвестният лейбъл DubQuake прояви интерес към песен с лирики на турски и дали си го очаквал?

По време на първия локдаун, исках да направя нещо специално за слушателите ми в Турция и се сетих за дъбплейта от преди няколко години, поработих малко над нея като смених изцяло груува и темпото и се получи това което сега ще бъде издаденo от Дъбкуейк.

С Рико се познаваме от доста години. Освен че съм буквал O.B.F. на Sofia Steppers, сме се засичали многократно по фестивали, в които сме имали участия заедно и двамата споделяме любов към други жанрове като африканска, бразилска и разбира се турска музика. Така че бях наясно, че ще му допадне песента, но не очаквах да го грабне толкова много, така че да иска да го издаде през техния лейбъл, който е един от най-силните през последните години на сцената.

Shanti D, Rico O.B.F. & Samity - зад кулисите на Sofia Steppers в Mixtape5

За какво всъщност става дума в песента и кой пее на твоята версия?

Песента е любовна и препоръчвам на слушателите и читателите на Reggae.bg, да изгледат филма “Чия е тази песен” на Адела Пеева, ако не са.

В моята версия, пее вокалистът на една от най-силните реге банди в Турция, а именно Orçun Sünear от Sattas.

Samity & Orçun Sünear играейки табла, на улица в Истанбул.

От анонса ти във социалните мрежи разбираме, че артуъркът за плочата е дело на друг супер талантлив изпълнител, но този път от Франция – Biga*Ranx! Това пък как стана?

Когато в крайна сметка приех предложението на Рико от O.B.F да го издадем с него, той предложи Biga*Ranx да направи обложката, чухме се да му пуснем песента и няколко часа по-късно тя беше готова.

Обложката и вътрешното оформление на плочата са дело на Biga*Ranx

Ще има ли бъдещи колаборации с DubQuake и или артисти от него, но и какво да очакваме от каталога на Rice and Peace?

Със сигурност ще продължим работата си с Рико и Дъбкуейк, както и с част от другите артисти от лейбъла. Междувременно до края на годината ще има 2 релийза за каталога на Rice & Peas Records, както и няколко други чужди лейбъли, но повече информация ще споделя, когато времето наближи.