Здравейте почитатели на реге музиката. В тази статия ще ви представим един от най-продуктивните и най-успяли артисти в жанра. Всички знаем за „Краля на реге музиката“, но дали знаем достатъчно за  „Престолонаследника“.

Денис Еманюел Браун е лично „коронован“ от  Боб Марли, като „Crown Pince of Reggae“ и получил прозвището „Детето чудо на Ямайка“ по време на едно от първите си участия извън острова още, когато е ученик! Принцът на регето защитил тези титли със зашеметяващата цифра от 78 издадени албума, което го нарежда като един от най-бележитите Ямайски изпълнители.

Роден е на 1ви февруари 1957 в Кингстън, Ямайка. Започва музикалната си кариера още на девет годишна възраст вдъхновен от американски изпълнители, като Брук Бентън, Сам Кук, Дийн Мартин и Франк Синатра. Той цитира самия Nat King Cole като едно от най -големите си влияния в началото.

Първата му професионална изява е две години по късно в местен клуб наречен „Tit for Tat“ в West West Kingston, където брат му Базил изпълнява комедийно шоу заедно с резидент групата на клуба Fabulous Falcons. Поради силата на това изпълнение той е помолен да се присъедини към групата като отличен вокалист.

При следващото си участие с групата той изпява само две песни, но достатъчни да задоволят публиката така, че да обсипе сцената с пари и овации. Като млад певец Браун е повлиян от по -възрастни съвременници като Делрой Уилсън, когото по -късно той посочва като най -голямото влияние върху стила му на пеене, Ерол Дънкли, Джон Холт, Кен Буут и Боб Анди.

Първият запис на престолонаследника е оригинална песен, наречена „Lips of Wine“ за продуцента Дерик Хариот, но когато песента не е пусната в ефир, той записва за Clement „Coxsone“ Dodd’s Studio One и от първата му сесия се ражда  сингъла „No Man is an Island“ “ записан, когато Браун е на дванадесет години през далечната 1969 г. Сингъла получава постоянно нарастващ ефир в продължение на почти година, преди да се превърне в огромен хит в цяла Ямайка.

Денис Браун записва и като помощен певец за величини, като Алтън Елис и Хорас Анди. Един от най-големите лейбъли „Studio One“ събира тези записи в първите албуми на Денис Браун „No Man is an Island“ и „If I Follow my Heart“. Записите му продължават при продуценти, като  Lloyd Daley, Prince Buster, Phil Pratt, Derrick Harriott, Vincent „Randy“ Chin – „Cheater“, Dennis Alcapone, Herman Chin Loy, Joe Gibbs, Prince Jammy, Trojan Records, A&M Records, разбира се Sly and Robbie и много други.

Още през 1973 година е избран за най-добър вокалист на Ямайка. Денис Браун е и основоположник на един от най-големите под стилове в жанра “ Lоvers Rock“ изключително популярен във Великобритания.

Трудно е да изброим артистите с които е участвал на международната сцена! Още по трудно е да споменем и най-известните му хитове! За това ще оставим това на вкуса ви, интуицията ви и разбира се на помощта на чичко Гугъл и Youtube. Още много може да се спомене за „Престолонаследника на реге музиката“, но най – добре ще е да чуем и усетим посланията, емоциите и визиите му за необятната вселена наречена Реге!