Тежка категория

На церемонията на 62-рите годишни награди Grammy, младата реге звезда Koffee прибра статуетката за най-добър реге албум на 2020! В категорията си тя бе избрана пред останалите претенденти, чийто опит и артистична тежест не подлежат на коментар. Забележете само:

  • Julian Marley с албума „As I Am“
  • Sly & Robbie в епично комбо с Тhe Roots Radics – The Final Battle: Sly & Robbie vs. Roots Radics
  • Легендарните Steel Pulse със новата си тава „Mass Manipulation“
  • Небезизвестните Third World с албума им „More Work to Be Done“

Отскоро на ринга

Микейла Симсън (Mikayla Simpson), която oт 2017 г. насам ни е по-известна с музикалното си име Koffee, на 16-ти февруари тази година навършва едва 20 г. Възрастта очевидно не е фактор и тя вече пише своята победоносна музикална история. Младото момиче от Спаниш Таун избухна буквално още с дебютната си песен „Burning“. Следват я договор за голям лейбъл и самостоятелен къс албум през 2019 – който тази година (26/01/20) директно получава златният грамофон Grammy. С подобна скорост на успех, Koffee категорично чупи каноническите тенденции загнездили се до момента в Grammy категорията за „Най-добър реге албум“.

Статуетката отива за EP-то „Rapture“, издадено през 2019 г. от Columbia Records. За първи път в историята на номинациите в категория реге, наградата отива при жена, това посочват от местния вестник Jamaica Observer! И на всичко отгоре, Koffee която все още е на 19г. се явява и най-младата носителка на музикалното отличие до момента.

Gratitude is a must!

Може би от вълнение, или защото не очакваше, но Koffee направи една много кратка и обрана от емоции благодарствена реч. Можете да се убедите и от прикаченото фен видео от церемонията, за което сърдечно благодарим на Malone Gh. Според нас, Koffee далеч не успя да изрази благодарността и чувствата си докрай. Тя все пак запази самообладание и отдаде почести на другите музиканти номинирани в категорията.

След традиционните благодарности към продуцентите, Koffee реши повече да не изрежда поименно всички онези които са и помогнали по пътя. Според нас обаче, беше редно тя да спомене за приносите и на артисти като Cocoa Tea, Chronixx и Protoje например. Вместо това тя избра по-сигурния и по-общ подход. Koffee посвети наградата си колективно на целия Ямайския народ. Победителката, заяви че призът символично е заслуга на цялото реге идващо от острова и че тя го отнася обратно, за всички вкъщи.

2020 Blessings be plenty

Спокойно можем да кажем, че през 2020 г. хегемонията на семейство Марли над наградите Grammy, вече е трайно нарушена. Този факт несъмнено се нрави на мнозина от артистите в жанра, защото им вдъхва оптимизъм и творчески нови надежди. Въпреки всичко, в музикалните среди се дочуха и коментари с нотка на съмнение. Дали наградата на младата певица, композиторка, рапърка (наричано deejaу в ямайската култура) и китаристка Koffee, е била напълно заслужена?

Ние от Reggae.bg смятаме, че отговорът на горния въпрос определено е ДА! На раздяла от церемонията, Koffee увери журналистите, както и своята фен-база, че тази година ще има още много да чуем и видим от нея. С нетърпение ще следим гейм-плана й за 2020, защото тя със сигурност има такъв!