Даниел Иванов или NRG_D (New Relation Generation Dub), е действащ певец, текстописец и композитор, родом от град Търговище, България. Основният и любим негов жанр е реге музиката. Към момента NRG_D е базиран и твори в София.

Стилово, той е повлиян от различните течения в регето, като Roots, Dub, Ska, Dancehall и дори Jungle. Това веднага си проличава в авторската му музика, независимо от бандата или проекта в който взима или е взимал участие.

Сериозно и по-професионално, Даниел се занимава с музика от 12 години насам. Спомня си, че и по-отдавна е правел неосъзнати и импровизирани звукозаписни опити в домашна атмосфера, но те са били по-различни и далечни от реге музиката.

Юбилейното 25-то издание на немския реге фестивал „Summerjam“ в Кьолн, е един от най-вдъхновяващите моменти в живота на NRG_D. Мега-фестивалът с многобройните си сцени и артисти го мотивират и му дават тласък напред в развитието като реге артист. Не след дълго, самият той достига до участия по сцените на редица фестивали. Spirit of Burgas, Wake Ъп, Беглика, Nature-All Hip Hop, Big Big Summer Reggae, Trenchtown и Omladina в Сърбия, както и Goloka Fest са само някои от тях.

През годините е имал възможност да работи по албуми и колаборации с много родни и международни артисти сред които са: Dub Caravan, Jungle Alien, Roots Rocket, Samity, Kappa Irie, Мерудия, Gerata, Sensei, Homelesz и много други. Албумът “Friends”, който Даниел сам издава на компакт диск през 2014, си остава една от най-значимите му продукции до момента.

Творческите паузи при него са кратки. Когато не работи по свой солов реге албум, NRG_D непрестанно ни залива с интересни продукции и колаборации с други артисти от реге, хип-хоп и дори джънгъл сцените. Затова не спирайте да го следите и бъдете нащрек за новите му неща!

Любим цитат / реге жаргон

“Каквото посееш това ще пожънеш” е водещата сентенция в живота на NRG_D, коятo в реге песните се спомнава като: „You reap what you sow“. Друга негова любима сентенция е “Who Jah bless, no man curse”, което в буквален превод би значело: „Който Джа го благослови, никой не може да го прокълне“.

Сред любимите му реге жаргони е думата „Herbalist“. Това е нарицателно за човек, който си пада по билките, с друг думи „знахар“ или „билкар“ в нашия език.

Други две слова от растаманския речник, в които винаги намира сила са „Oneness“ и „Inity“. Те са почти синоними и значат „единство“ и „единение“.

Последвайте NRG_D в социалните мрежи:

Soundcloud

YouTube

https://www.youtube.com/channel/UC2J3mlx_Dm_Tp2uSgUYl84g

Facebook

https://www.facebook.com/NRG_D-269134029794118