Мартин Стайков или още известен с артистичното си име DAFT DUB е действащ дъб продуцент от град Бургас в България. Марто е от първите, ако не и първия, който почва да прави дигитален реге дъб в нашата страна. Също така има продукции в стил рага джънгъл, като обаче се стреми в тях винаги да има дъб бас линия и доста дъбинг.

Вдъхновява се да се занимава с дъб музика, когато чува един албум на Mad Profosser feat. Jah Shaka. Преди това продуцира електронна музика, но след като чува техниката, с която професора композира траковете си, той си казва: „това е мега яко и аз мога да го правя!“

Daft Dub се Занимава с реге дъб, както и джънгъл повече от 15 години. Също така е и основател на фестивала „The Sun Tribe Open Air“, който се провежда вече 11 години, като през първата вечер на фестивала има винаги някой реге или джънгъл изпълнител.

Първият му реге дъб трак е от ремикс конкурс, където прави дъб ремикс на песента на Меленита – Тунела. Тогава взима 3-то място в конкурса и това го вдъхновява.

На бял свят Daft Dub излиза с реге дъб проектите си по време на workshop с Mad Professor и тогава Zionlionz Reggae Crew го канят за подгряващ селектор на концерта в 4-км на професора заедно с Aisha. И до ден днешен това остава най-якия концерт на който Мартин е бил, както той сам споделя като фен, а не като изпълнител.

През 2008г. отново със Zionlionz кани френския реге дъб продуцент Weeding Dub за първи път в България. Тогава сцената в София бе значително жива и концерта имаше добро посещение. На следващия ден посещават заедно студиото на Балкантон и там на техния миксер дъбират няколко трака, които не биват издадени, но седят в личния архив на Daft Dub. Възможно е някой ден да излязат на бял свят. След няколко години Weeding Dub идва отново в България по инициатива на селектор Lazy Face, като не пропуска да се обади на Daft Dub за подгряващ селектор.

Мартин има много реге дъб тракове през годините. Има и няколко колаборации с български реге изпълнители. Един от запомнящите се ридими е трака му с NRG_D – Free Steppa. След една година Jahmmi Youth му вдъхва нов живот, като изпълнява неговите партитури върху ридима и е ремексиран от VOLEN (Волен Милчев) и е издаден през лейбъла Roots Rocket.

Като диджей и селектор по нощните клубове и фестивали Daft Dub пуска на грамофонни плочи предимно в джънгъл стила, като често кани някой за MC върху своя сет.

Един запомнящ се такъв сет е на фестивала The Sun Tribe Open Air през 2013г., когато MC беше Kappa Irie. Това участие беше запомнящо, защото по време на сета им заваля дъжд, но публиката не се скри, а продължи да танцува и атмосферата беше масивна. Jungle is masive!

В YouTube, Daft Dub качва видео съдържание с миксиране единствено на грамофонни плочи, който проект е кръстил: Vinyl kills .mp3 for FUN

Хареса ли му някое реге или рап парче се захваща да го семплира и да го превърне в Jungle. Има много не издадени такива тракове. (https://daftdub.bandcamp.com/)

В момента Daft Dub се занимава предимно с организирането на концерти в нестандартни пространства, като последния такъв беше в един подземен паркинг в центъра на град Бургас, през зимата на 2019г. Концерта беше на групите Таралежков, заедно с неговия бенд Таралеща и ска групата Pizzza. Естествено Daft Dub бе подгряващия селектор, като представя селекция от грамофонни плочи в стиловете реге и ска. Можете да видите и официално видео (във Facebook) след концерта тук.

В бъдеще предстои 11-тото издание на фестивала The Sun Tribe Open Air 2020, като няма да бъде пропусната традицията през първата вечер да има доста реге ориентирани изпълнения.

Поради извънредното положение още няма изграден лайнъп, но скоро ще има такъв. Последвайте и Facebook страницата на фестивала, за да сте в течение.

Също така към момента, от 19ч. всеки ден, Мартин излъчва live stream с различна музика, която се покрива от фестивала Sun Tribe Open Air през годините. Често в тези стриймове може да се слуша с часове дъб, реге, джънгъл и други жанрове. Като всеки петък има и диджей сет наживо. Слушайте стриймовете на Daft Dub тук.

Любим цитат / реге жаргон

Jungle is massive!

I dub you, you dub me!

Burn Babylon burn!

Последвайте Daft Dub в социалните мрежи:

https://www.facebook.com/daftdub/

Soundcloud Daft Dub

Mixcloud Daft Dub

Sun Tribe Free Open Air 2020

https://www.facebook.com/sun.tribe.festival/

https://www.facebook.com/events/819724561863455/

https://suntribe.org/

Свързани публикации